Čínské zelí opravdu pochází z Číny, kde je tato křupavá zelenina známá již od 5. století. Významnou roli hraje iv kuchyních zbytku Asie, například Korejci z ní vyrábějí své slavné kimči. V thajských domácnostech se čínské zelí krájí do nudlové polévky. Tuto zeleninu oceňují i Japonci, kteří dokonce vyšlechtili zcela novou odrůdu a dělají z ní známou polévku, kde ji kladou do tvaru růže.
Čínské zelí vzniklo pravděpodobně zkřížením řepy a pak choi (asijský druh zelí) a botanicky je jen vzdáleně příbuzná naším zelí. Na rozdíl od klasického našeho zelí nemají její listy tak výraznou chuť, ale spíše jemnou a příjemně svěží. Typickými znaky čínského zelí jsou jeho podlouhlý oválný tvar a kudrnaté listy, které jsou ve spodní části tmavozelené a směrem k vrcholu jsou stále světlejší.
Svěží chuť a téměř žádné kalorie
Čínské zelí nemá téměř žádné kalorie a téměř žádný tuk, takže je ideální potravinou pro ty, kteří si dávají pozor na postavu. Je poměrně bohatá na vitamin C: sto gramů obsahuje přibližně 25 miligramů. To odpovídá přibližně čtvrtině denní dávky. Za zmínku stojí i obsah kyseliny listové a hořčičných olejů, díky kterým je čínské zelí mimořádně lehce stravitelné a má typickou chuť. Při jejím nákupu dbejte na to, aby byly listy křupavé a čerstvé a neměly tmavé skvrny. Čínské zelí by mělo být šťavnatě zelené a na dotek hezké a pevné. Hlávky mohou vážit až dva kilogramy, proto jedna zcela postačí na 2–3 různá jídla. V chladničce vydrží čerstvá i týden.
Zelenina není vždy prospěšná. Kdy byste neměli jíst chřest?
Vařit jen krátce, pokud vůbec
Čištění a příprava čínského zelí jsou velmi rychlé. Odstraňte povadlé vnější listy, zelí krátce omyjte a nechte okapat na sítu. Potom ji nakrájejte podle receptu. Aby si zachovala svoji křupavost a vitamíny, měli byste ji vždy vařit jen tak krátce, jak je to nezbytné. Platí pravidlo, že ať už ji vaříte, pečete, dusíte, nepotřebuje více než 5–7 minut. To platí, pokud ji připravujeme samotnou.

Nejlepší je v salátech
Čínské zelí chutná výborně jako syrový salát a na rozdíl od jiných listových salátů má jednu velkou výhodu: její listy zůstávají křupavé a svěží několik hodin, a to i když se smíchají s dresinkem. Proto je ideální na pikniky či grilovačky, lze ji připravit i dříve. Čínské zelí nakrájené na pásky a velmi krátce dušené nebo smažené je rychlou a chutnou přílohou k „minutkám“ nebo k rybám. Hodí se také do polévek, nákypů, zeleninových pánví a zapékaných pokrmů. Samozřejmě, čínské zelí má své pevné místo, jak jsme zmiňovali výše, v asijské kuchyni a v chutných jídlech z woku. Jemné zelené celé listy jsou vhodné i jako sofistikovaná náplň a také jako obal na vegetariánské i masové náplně.